3 különleges szellemváros

Ha ismét utaznál, és valami különleges élményre vágysz, akkor nézz körül szellemvárosokban!

A leghíresebb szellemvárost senkinek sem kell bemutatni, a csernobili atomerőmű-katasztrófa után kiürített ukrajnai Pripjaty elhagyott épületei még ma is őrzik a hirtelen távozók használati tárgyait. De ezen kívül is izgalmas helyeket fedezhetünk fel.

Craco, Olaszország

A hegyoldalba épült szellemvárost a 8. században alapították egy szikla tetején, 400 méter magasban. Számos természeti katasztrófa sújtotta, mire lakatlanná vált. 1963-ban földcsuszamlás miatt ürítették ki, 1972-ben árvíz tette lakhatatlanná, míg 1980-ban egy földrengés végleg meg nem pecsételte a sorsát.

Kolmanskop, Namíbia

Az 1900-as évek elején még zajlott az élet az afrikai városban, amikor a német bányászok elkezdték feltárni a gyémántlelőhelyeket. Magukkal hozták a német építészetet, ami a sivatagos vidéken egészen szürreálisan hat. A városba báltermet, kórházat, bowling pályát és számos más szórakozási lehetőséget telepítettek. A település hanyatlása az első világháború után kezdődött, ám az utolsó szöget a hely koporsójába 1928 jelentette, amikor egy másik, könnyebben kitermelhető, part menti gyémántlelőhelyet tártak fel.

Hashima, Japán

A bányászat áldozata a japán Hashima-sziget, ahova ellátogatva szinte ugyanazt az élményt kapjuk, mintha Pripjatyban járnánk, csak kevésbé kockázatosan. 1881-ben tenger alatti szénbányákat  tártak fel a szigetnél. 1959-ben volt a legnagyobb a sziget lakossága, ekkor ötezren éltek itt, főképp szénbányászok és családjaik. A hetvenes években elkezdtek kimerülni a bányák, így a családok elköltöztek.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: unsplash)