3 igazán csúnya turistalátványosság a nagyvilágból

Találtunk a világban olyan épületeket, amiket inkább tartanak melléfogásnak, mint egy-egy történelmi kor vagy stílusirányzat szimbólumának.

Gyakorlatilag minden ország magáénak tudhat egy-egy szemet gyönyörködtető, történelmi és kulturális épületet, ami meghatározza az adott város, ország arcát. Mi most nem ilyen épületeket mutatunk:

Agbar-torony, Barcelona, Spanyolország

Barcelona harmadik legmagasabb épülete az Agbar-torony jóval több egyszerű felhőkarcolónál: a város vízellátásáért felelős toronyként is szolgál, szikrázó üvegablakaival és több mint harminc emeletével pedig a katalán főváros szinte bármely pontjáról látható. A szokatlan kinézetű monstrumot 2005-ben adták át.

A víztorony látványa emberek tízezreinek fantáziáját mozgatta meg azzal kapcsolatban, mire is hasonlít leginkább. Bár a tervező szerint is fallikus karakterrel jellemezhető leginkább az épület, szokatlan formája miatt számos, további asszociációkra utaló gúnynevet – például Töltény, Uborka vagy Kúp.

Ti mit gondoltok?

Tianzi Hotel, Peking, Kína

szélsőséges építészeti megoldásainak egyik ékes bizonyítéka a Peking külvárosában álló, három kínai istenséget ábrázoló, gigantikus szoborcsoport, melynek tízemeletes, mosolygó alakjait látva kevesen gondolnák, hogy valójában egy turisták körében is igen népszerű szállodát rejtenek.

A több mint negyven méter magas figurák öltözékét díszítő tarka-barka motívumok mögött bújnak meg a szálloda ablakai, a főbejárat pedig az egyik istenség cipőjénél kapott helyet.

Valljuk be, kicsit ijesztő!

Óriáskoala, Dadswells Bridge, Ausztrália

A Grampians Nemzeti Park egyik legnépszerűbb látványossága, ugyanakkor Ausztrália jelképessé vált épülete a Dadswells Bridge-ben található, 14 méter magas Giant Koala.

Az épületet 1988-ban építették, később pedig egy bozóttűz során elpusztult híres ausztráliai koala emlékére Samnek keresztelték. A vélemények megoszlanak a csaknem 12 tonna súlyú, üvegszálas, bronzból öntött állatszoborral kapcsolatban: sokak szerint teljes mértékben nélkülözi a valódi koalamackók kedves vonásait, mások azonban elragadónak tartják a részletekbe menően kidolgozott kabalaállatot.

A koala belsejében étterem, kávézó, bár, illetve szuvenírüzlet működik.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: instagram)