Fedezd fel: 3 csodálatos vár Zemplénben

A Zemplén az ország egyik legszebb, de kevésbé felkapott pontja. Miért érdemes erre túrázni? 3 várat mutatunk hozzá!

Rákóczi-vár, Sárospatak

A késő reneszánsz várat a Pálóczyak, majd a Perényiek kezdték építeni, később pedig a Dobók kezébe került. A Rákócziak idején vált fejedelmi központtá, ekkor I. Rákóczi György erdélyi fejedelem és felesége Lorántffy Zsuzsanna, később Báthory Zsófia és fia I. Rákóczi Ferenc is a Bodrog parti városkába költözött. A vár mögötti sétányról megcsodálhatjuk Magyarország leglassabb folyóját a Bodrogot is.

Boldogkő vára

A Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos ideje nem ismert, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte.

Regéc

A regéci vár egy 1300 körül épült vár a Zempléni-hegység középső részén. I. Lipót császár rendelete értelmében Caprara generális a várat 1686-ban leromboltatta, azóta már csak a romjai állnak. 1990-től Regéc Község Önkormányzata kezdi gondjaiba venni a település számára fontos, egyfajta kulturális és történelmi örökségnek is tekinthető műemléket. Az európai uniós pályázatok megnyílásra újabb lehetőséget adott a helyreállításra. Ennek keretében felújították és kiszélesítették a várhoz vezető utat, valamint újjáépült az öregtorony, melyben négy szinten kiállítóteret alakítottak ki. Részben visszaépítették a palotaszárny falait is, az elöregedett falépcsőket és feljárókat kicserélték.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia, Fotó: Csodálatos Magyarország)