2,7 Celsius-fokkal lehet melegebb a Föld

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP 2021. október 26-án közzé tett jelentése szerint igen nagy a rés a klímacélok és a megvalósuló intézkedések, kibocsátás-csökkentés közt.

A felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartását meg se közelítik a klímacélok elérése érdekében tett intézkedések és vállalások – egy friss jelentés szerint.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP 2021. október 26-án közzé tett jelentése szerint igen nagy a rés a klímacélok és a megvalósuló intézkedések, kibocsátás-csökkentés közt. Az elemzés országokra kitérően vizsgálta a megtett intézkedéseket és azokat, amelyekre a nemzetek kötelezettséget vállaltak, azonban mindezek, a világon közösen tett egyéb intézkedésekkel együtt is 2,7 Celsius-fokos felmelegedést jelentenek az iparosodás előtti hőmérsékleti értékekhez képest, századunk végéig. Ez majdnem a duplája a párizsi klímaegyezményben lefektetett 1,5 Celsius-fokos határértéknek, és katasztrofális változásokat hoz majd bolygónk éghajlatába.

Ahhoz, hogy 1,5 Celsius-fokos emelkedésnél maradjunk, a következő 8 évben meg kell feleznünk a szén-dioxid-kibocsátásunk mennyiségét.

Ha a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó vállalásokat hatékonyan hajtjuk végre, akkor 2,2 Celsius-fok lesz a melegedés, ám még ez is sokkal magasabb érték, mint a párizsi klímaegyezményben kijelölt. Problémát jelent az is, hogy a legtöbb ország a 2030-as évekre halasztotta az ez irányú cselekvést. Rövid távon segítheti azonban a melegedés féken tartását, ha a mezőgazdasági, a fosszilis üzemanyagokhoz és a hulladékhoz köthető metán-kibocsátás mennyiségét csökkentjük.

Nettó zéró kibocsátást összesen 49 ország plusz az EU vállalt, ebből 11 esetben iktatták törvénybe a vállalást, ez így a világ össz kibocsátásának a 12 százalékát jelenti.

Ugyan 2020-ban 5,4 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátásunk a világjárvány miatt, ám a normális életmódhoz visszatéréssel az idei évre ismét emelkedést várnak, ami csak egy picit lesz alacsonyabb a 2019-es évinél. A légköri szén-dioxid koncentrációja jelenleg magasabb, mint bármikor az elmúlt 2 millió évben.

Furcsa szigetre bukkantak a Google Térképen. Itt található a világ legmérgezőbb tava.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via