210 ezer éves mamuttemetőt találtak

A csontok közelében több érdekes dologra bukkantak a szakértők.

Egy „mamuttemetőt” találtak a délnyugat-angliai Swindonnál, egy bányában – számol be a Live Science. A lelőhelyen egy borjú, két fiatal és két felnőtt példány maradványai, illetve neandervölgyiekhez köthető tárgyak kerültek elő. A DigVentures régészeti csoport szerint ősi rokonaink a zsákmányt dolgozták fel az eszközökkel, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a mamutokat a korabeliek ejtették-e el.

Lisa Westcott Wilkins, a szervezet társalapítója szerint a mamutcsontok felfedezése mindig különleges. Az ugyanakkor egészen kivételes, hogy a maradványok ennyire idősek és jó állapotúak legyenek, ráadásul ilyen közel bukkanjanak elő a neandervölgyiek leleteihez.

A maradványokat két amatőr mamutcsont-vadász, Sally és Neville Hollingworth találták meg, a DigVentures pedig később, 2019-ben és 2020-ban is feltárást szervezett a környékre. A lelőhelyen különböző leleteket fedeztek fel, köztük a sztyeppei mamutok fosszíliáit. A szakértők szerint a maradványok 220-210 ezer évesek, a korszakban egy melegebb periódus vége zajlott, a mai Nagy-Britannia területén pedig neandervölgyiek éltek. Amikor a klíma hidegebbre fordult, a populáció délebbre vonult.

A felfedezésről Sir David Attenborough új dokumentumfilmjében fognak részletesebben beszámolni. A leletek később vizsgálatával remélhetőleg többet is kiderítenek majd a lelőhelyről.

Ebben az amerikai városban tilos a wifi, tévé és a telefon. Egyre több a konténer dombház Magyarországon.

via

(Fotó: Wikimedia Commons)