2025-re elkészülhet a világ első úszó városa

Az úszó települések jelenthetik a megoldást a tengerek vízszint-emelkedésére.

A világ első úszó városa akár már négy év múlva látható lesz. Az építészek és a mérnökök évek óta vitatkoztak egy forradalmi lakócsoport felépítéséről, de ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítása nehéznek bizonyult, mivel a helyi önkormányzatok nem voltak hajlandók aláírni az ambiciózus javaslatokat – írja a LadBible.com. Azonban áttörés történt nemrégiben, amikor a dél-koreai Busan városa megállapodott a projekt tervezőjével, az OCEANIX-szal és az ENSZ egy programcsoportjával: meglett az engedély.

A tervezett város 75 hektáros területet ölel fel, és 10 000 lakosnak adna otthont. Sok hatszögletű szigetből áll majd, és mindegyik kéthektáros negyed 300 ember lakhelye lehet. A városrészek hat fős klaszterekbe csoportosulnak egy védett központi kikötő körül, Így végül egy egész kis települést alkotnak.

A várost úgy tervezték, hogy az idő múlásával szervesen növekedjen, átalakuljon és alkalmazkodjon, a városrészekből faluvá, városokká fejlődve.

Itai Madamombe, az OCEANIX társalapítója az Insidernek elmondta: „Busan a legjobb hely számunkra ennek a prototípusnak a telepítésére. De ez egy olyan dolog, ami reményeink szerint hasznos lesz a világ összes tengerparti városa számára, amely a tengerszint-emelkedés kihívásával néz szembe.”

Az elképzelés az, hogy a város a tengerrel együtt emelkedik, és ezért árvízálló lesz, miközben saját energiát, édesvizet és élelmet termel. A szigetek alatt ketrecek lennének, amelyeket tengeri ételek tárolására használnak.

A cég ezentúl helyi tervezőkkel fog együttműködni, hogy a várost a térséghez igazítsák, az eredményeket pedig áprilisban az ENSZ kerekasztala elé terjesztik. Az összköltséget 200 millió dollárra becsülik. Madamombe így nyilatkozott: „Összesen három évbe fog telni. Úgy véljük tehát, hogy 2025-re vízben láthatjuk majd ezt a prototípust.”

via