20 évig is eláll a világ legkeményebb sajtja

Igazi különlegesség.

A BBC szerint a Himalája keleti részén, Nepál területén tradicionális módon készülő tejtermék egy fehérjedús, füstös ízvilágú sajt. Különlegessége mégsem ebben rejlik, hiszen annál rágósabbá válik, minél tovább rágja valaki. 

Nemcsak Nepálban, de Bhutánban és India keleti oldalán is népszerű nassolni valónak számít. Az emberek gyakran ha nem is évekig, de órákig rágnak egy-egy darabot.

A sajt keménységét főként a magaslati klímának és a Himalája zord időjárási körülményeinek köszönheti.

Az elkészítéséhez szükséges tejet a helyiek által chaurinak nevezett állat adja, ami a házi jak és a szarvasmarha párosodása útján születik.

Története a legendák szerint évezredekkel korábbra nyúlik vissza, amikor a szegény helyieknek valamit kezdeniük kellett az extra mennyiségű tejjel, amit már eladni és elfogyasztani sem tudtak.

A chhurpinak rendkívül alacsony a nedvességtartalma, ezért nemcsak beleharapni nehéz, de ha szakszerűen készítik el, akkor akár 20 évig is eláll. A Himalájában éppen ezért vált népszerűvé, hiszen a hosszú utakra is magukkal vihették az emberek, sőt, távolabbi vidékeken is értékesíteni tudták azt. 

A chhurpi a helyiek szervezetére is jó hatással van, ugyanis ilyen magaslatokon már nem bővelkednek a friss élelmiszerekben, ahogy a fehérjedús táplálékokban sem.

Ki próbálná ki?

 

Te ismered a magyar lápvilágot? Itt található a világ legmérgezőbb tava.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotó: wikipedia)