2 ezer év után tárták fel a pompeji szolgák szobáját, amibe most te is bekukkanthatsz!

Különleges szobát tártak fel Pompejiben.

Időszámításunk szerint 79-ben a fejlett és virágzó városra, Pompejire végzetes katasztrófa zúdult: a kitörő Vezúv betemette, és jó időre eltörölte a Föld színéről a települést.

Pompeji rejtőzködő romjait a 16. században, a Sarno folyó szabályozásakor fedezték fel először, de csak a 18. században kezdték el feltárni azokat. Megismerése a mai napig tart.

Fotó: Pompeii Archeological Park

Legutóbb egy szobát szabadítottak ki a régészek. A helyiség egykor egy gazdag ház szolgaszállása lehetett. Bár a gazdagok házainak felfedezése is fantasztikus élményt nyújt a régészeknek, ez a lelet talán még különlegesebb, hiszen az egyszerű emberek életébe enged betekintést.

A helyiség alapterülete körülbelül 15 négyzetméter. Belterében kötelekből készült ágyakat, kerámiakorsókat és bilit is találtak. Noha a tehetősek otthonai fényárban úsztak, ebbe a szobába csak egyetlen aprócska ablakon át szűrődött be a fény. A helyiség tárolóként is szolgálhatott, hiszen több tárolóbútor is található benne, illetve egy faszekrény, amelyben lószerszámokra leltek.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji archeológiai park igazgatója szerint a szoba különlegessége az, hogy betekintést enged a hétköznapi emberek hétköznapi életébe, azokéba, akik ritkán jelennek meg a történelemkönyvekben.

Fantasztikus felvételek Magyarország leghosszabb mesterséges taváról. Olvass erről a francia csodáról!

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)