Fotó: Pexels

1905-ben készült képen látható Barcelona és a Sagrada Família

Nem mondhatjuk, hogy ritkán látható fotográfia az épülő Sagrada Famíliáról, hiszen egész életében így örökítették meg, ám egy 1905-ös képen egészen kezdeti állapotában látszik a világ egyik leghíresebb temploma, Barcelona éke.

Legutóbb éppen arról adtunk hírt, hogy az adventi Mária-ünnepen először ragyogta be Barcelona egét az Antoni Gaudí bazilikájának Szűzmária-tornyára megálmodott betlehemi csillag. A felavatást szentmise és ünnepség kísérte, Barcelona és a világ egésze elérzékenyült a Sagrada Família életének ezen meghatározó pontján.

Ahogy ismeretes, 2026 lesz a legfontosabb dátum, hiszen ekkor lesz a fatális balesetben elhunyt katalán építészfenomén, Gaudí halálának 100. évfordulója. A Covid-19 miatti lezárások és gazdasági megpróbáltatások miatt az öthajós Szent Család-templom építése akadozott, ezért a mai napig nem biztosak benne, hogy sikerül a céldátumra elkészülni Barcelona és a világ egyik legfontosabb keresztény zarándokhelyével.

Bár az elmúlt években “rohamos gyorsasággal” indult be a munka, az elmúlt 100 év nem volt stresszmentes, szabályos tiltakozások alakultak ki azért, hogy a város és az egyház ne öljön annyi pénzt és erőforrást a befejezésbe. Az ’50-es és a ’90-es években is jött egy tiltakozási hullám.

A 18 tervezett torony a 12 apostolt, valamint a 4 evangélistát, Máriát és Krisztust jelképezik. 1976 óta először készült el teljes épületrész, ami az említett Szűzmária-torony lett.

Most pedig következzen egy ritka fotográfia, egyenesen 1904-ből, amikor Barcelona és a templom még nagyon más képét mutatta. A tervekkel teli Gaudí pedig még nem is sejthette, hogy egyik fő műve még az oly távoli 2022-ben sem lesz készen.

Forrásaink voltak: blog.sagradafamilia.org, Old School Pictures Facebook