Fotó: newcarsz.com

1800 éves, tökéletes állapotban lévő üvegtálat találtak egy holland építkezésen

Igazi ritkaságot találtak a holland Nijmegen város egy zöldprojekt-ház építkezése során. A kék színű római üvegtál teljesen érintetlen, hibátlan állapotban került elő, 1800-2000 évre becslik a készítési idejét.

Nijmegen Hollandia legrégebbi városa, körülbelül 10 kilométerre fekszik a német határtól. A mai város helyén katonai táborokat létesítettek két évezrede. Egy itteni új zöld lakópark építése során találtak rá a római kori emlékekre, így azonnal feltárási területté nyilvánították és megkezdődött az ásatás és kutatás.

Sírokra, kutakra, ékszerekre és erre a teljesen hibátlan, gyönyörű állapotban lévő kék színű tálra bukkantak, amit először Köln vagy Xanten település egy üvegkészítő műhelyének maradványának hittek a tökéletes állapota miatt. Azonban kiderült: a tál is az egykori Római Birodalomból származik és valószínűleg kereskedelmi úton jutott el északra.

A mai szemmel is gyönyörű, megmunkált tál bordázott függőlege csíkmintás, tetején vastagabb peremmel. Pepijn van de Geer, az ásatás vezetője szerint a színét a fém-oxid adja, a csíkmintát még némileg folyékony állapotban húzták bele. Elképesztő “fogás”, hogy ilyen makulátlan állapotban találnak rá egy leletre, ami feltehetőleg tényleg a mai Olaszország területén készült és utána került a Birodalom egy másik szegletébe.

Forrásaink voltak: artnews.com, newcarsz.com