Fotó: http://www.hrbicesnow.com/

180 méteres jégcsúszdán, -40 fokban sikítanak a szibériai fesztiválozók

Pár nappal ezelőtt óriási nézettségre tett szert a Jakutszkból posztolt 180 méter hosszú jégcsúszdán rögzített videó. Nem csoda, hiszen nagyon látványos és már a megtekintése közben Szibériába vágyakozunk. Még akkor is, ha valójában egy kínai jégfesztiválon csaknem kétszer hosszabb jégcsúszdát is építettek már. A licit az licit, de bármelyik felé azonnal megindulnánk.

A jakutföldi imádott videó

Ayaana Osipova fette fel azt a videót, ami az összes közösségi oldalon elnyerte a nézők szívét: a 27 éves tanárnő Jakutszkban járt, amit “gyémántföldnek” is neveznek, hiszen ez az örökfagy, a permafroszt vidéke. A jakutföldi “tél” novembertől januárig tart, -30, -50 fokos mínuszok tombolnak afelé, így abszolút nehezített pálya a Léna folyó partja környéki élet.

Az egyik legnépszerűbb látványosságuk a “The Kingdom of Permafrost” névre keresztelt jeges, földalatti kiállítótér, sok szoborral, a térséget bemutató tárlattal. A föld alatt eddig is építettek visszafogottabb, gyerekeknek kialakított csúszdákat, de ahogy Osipova videójából kiderült, egy 180 méter hosszú tükörsima jégből faragott csúszdával kedveskedik a város immár a felnőtteknek is. A felvétel csúszásra ösztökél, de persze egyből vacog a fogunk is: az adrenalinon kívül a speciális öltözetnek is védenie kell a szélsőséges időjárástól.

Mégis Kínában található a világ leghosszabb jégcsúszdája

A netet bejárt csúszás értékéből ugyan el nem vesz, de a “világ leghosszabb jégcsúszdája” címet nem a jakutszki attrakció viszi, hanem az észak-kínai Harbin Ice-Snow World gigászi, 320 méteres pályái. Ráadásul idén például összesen nyolcat építettek ki a mindent borító jégtömbökből.

Az olvadás egyik fagyott látványosságot sem kíméli

Az esti kivilágításban pompázó jégvilágok mindkét országban csodálatosak és párjukat ritkítják, de az olvadás, a klímaváltozás évek óta téma náluk is. Sajnos idén eleve lassabban épült a kínai fesztiváli látványosság, a jég minősége ugyanis nem érte el a sztenderdeket, hozzá kellett nyúlni a tavalyi raktárhoz. A jégcsúszda esetében ez nem is nagy gond, hiszen faragott, talajba formált konstrukcióról van szó, viszont a Harbin Ice-Snow World összes épülete jégből van, így nagyon szigorú biztonsági előírások, regulák vonatkoznak rájuk.

Forrásaink voltak: tripyakutia.com hrbicesnow.com