170 kilométer hosszú szupermodern várost terveztek Szaúd-Arábiában

Érdekes az elképzelés, de környezetbarát.

Mohammed bin Szalmán az ország koronahercege 2021 januárjában egy különleges kialakítású város tervezését jelentette be, ami egymillió ember lakhatását biztosítaná. A tervezet szerint a The Line, azaz A Vonal elnevezésű település egy egyenes vonal mentén terülne el, autók egyáltalán nem közlekedhetnek itt, és még kiépült utcák sem lesznek.

Cserébe viszont:

Az egyedi várost úgy tervezik, hogy minden lakónak gyalog maximum ötpercnyi sétával elérhető távolságban helyezkedjenek el a fontosabb helyek, ahol tudnak bevásárolni, ügyeket intézni, dolgozni.

Nagy sebességű tömegközlekedést, jól kiépített digitális infrastruktúrát és különböző közüzemi szolgáltatásokat biztosítanának, melyeknek egy része a föld alatt futna végig a város vonala mentén. Mesterséges intelligencia vezetné a járműveket és a nagy teherbírású metrókat, amik nemcsak az utasok szállítását, de logisztikai feladatokat is ellátnának. A kevésbé kiépített utcák pedig ezáltal beton és aszfaltmentesek lehetnek, ahol tavak és növények látványa kényeztetik majd az itt élőket.

Laknátok egy ilyen helyen?

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

 

(Forrás: dezeen és femina)

(Fotók: dezeen, getty images)