125 éves a Vígszínház

1896. május 1-jén nyitotta meg kapuit a Vígszínház.

Az osztrák Fellner és Helmer cég tette le a Vígszínház alapköveit 1896-ban. A fényűző neobarokk épület körül a következő években épült ki a polgárság új központja, Lipótváros, valamint fejlődött Budapest világvárossá.

A Vígszínház Budapest negyedik színházaként jött létre 1896-ban, nyitása korszakhatárnak számít a magyar színháztörténetben. Szakított a magasztos népművelő hagyományokkal, amit a Nemzeti Színház képviselt: megalakulásakor fontos szerepet szántak neki a modern polgári társadalom kialakításában, és a modern magyar polgári dráma, valamint a 20. századi korszerű magyar színjátszás bölcsőjévé vált. Három játszóhelye (a nagyszínpad, a Házi Színpad nevű stúdió és kamarája, a Pesti Színház) összesen több mint 1700 ülőhellyel rendelkezik. A színháznak olyan híres szerzői voltak, mint Heltai Jenő, Bródy Sándor, Szomory Dezső, Lengyel Menyhért, Szép Ernő, Hunyady Sándor, Herczeg Ferenc.

(Fotó: Szent István (Lipót) körút, Vígszínház, 1905.
Forrás: Fortepan)

1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit. Az azóta eltelt 125 évben a színház társulata 1443 premiert tartott, több ezer művész fordult meg a színpadokon, köztük a színház- és filmtörténet legnagyobb legendái.

A színházépületet a második világháború utolsó hónapjaiban bombatalálat érte, ezután újra felépítve 1951-ben nyílt meg a Magyar Néphadsereg Színháza néven. Eredeti és ma is használatos nevét csak 1960. szeptember 8-án kapta vissza. Az épület 1974-ben kapott műemléki védettséget.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: via, vígszinhaz.hu és wikipedia)

(Nyitókép és fotók: Vígszínház Facebook/Pályi Zsófia)