12 évente egyszer virágzik ez a különleges növény

Igazán különleges növény.

A Föld egyik legritkább virága, az Indiában növő Neelakurinji szigorúan 12 évente egyszer virágzik. Nem csoda, hogy az esemény nagy érdeklődésre tart számot.

A Neelakurinjii vagy Kurinji néven ismert növény (Strobilanthes kunthiana) 1838-as felfedezése óta mindössze 16-szor virágzott, a legutóbb 2018-ban. Nevének jelentése „kék virág”. Igazán szerencsés az az utazó, aki élőben is gyönyörködhet a szirmaiban.

A Neelakurinjii Dél-India dombvidékein, Kerala államban, a Nyugati-Ghátok lejtőin nő. A mezőgazdasági tevékenység, a tea- és fűszerültetvények terjeszkedése, valamint az úthálózatok bővítése miatt sajnos egyre kisebb, többnyire védett területen található meg, veszélyeztetettnek számít.

A Strobilanthes nemzetséghez körülbelül 250 növényfaj tartozik, sok közülük hasonlóan szokatlan módon virágzik, akár 16 évenként. A Neelakurinji azért is tett szert hírnévre, mert amikor a szirmait bontja, az egész domboldalt színesíti. Ehhez azonban legalább 10 egymást követő napsütéses napra van szükség.

Monokarpikus növény, ami azt jelenti, hogy csak egyszer hoz termést, utána elpusztul. A 12 évenkénti tömeges virágzás segíti a túlélését, hiszen így egyszerre annyi mag keletkezik, hogy az állatvilág tagjai nem tudják mindet megenni.

Februártól szigorú szabályozás lép életbe Olaszországban.1720 óta működik a világ legrégebbi kávéháza.

via

(Fotó: Getty Images)